11/10/13

Τα Χανιώτικα Νέα για την PHOS SOLutions

Αναφορά στην PHOS SOLutions από τα "Χανιώτικα Νέα". Η Χανιώτικη εφημερίδα, στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου, έκανε αφιέρωμα στην οικιακή κομποστοποίηση (πρόγραμμα που υλοποιείται με τη στήριξη της ΔΕΔΙΣΑ και της "Οικολογικής Πρωτοβουλίας"), στο οποίο παίρνει μέρος και ο Ανδρέας Δρακάκης. Ο υπεύθυνος της PHOS SOLutions παραχώρησε συνέντευξη στον Γιώργο Κώνστα. Αναλυτικά το ρεπορτάζ των Χανιώτικων Νέων:

ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: Λιγότερα απορρίμματα

Μείωση απορριμμάτων. Παραγωγή κόμποστ. Οικολογική διαπαιδαγώγηση. Επιστροφή στις φυσικές δράσεις. Τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα είναι τα οφέλη από την οικιακή κομποστοποίηση που έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζουν 100 Χανιώτες στα σπίτια τους εδώ και δύο μήνες. Το πρόγραμμα που υλοποιείται με τη στήριξη της ΔΕΔΙΣΑ και της "Οικολογικής Πρωτοβουλίας" υλοποιείται κανονικά με τους μετέχοντες να δηλώνουν στα "Χ.Ν." εντυπωσιασμένοι από την πρόοδό του.

«Ανυπομονώ για το πρώτο κόμποστ»

«Από παλιά είχα ξεκινήσει υποτυπωδώς σε μία γωνιά του κήπου να κάνω κομποστοποίηση συγκεντρώνοντας τα υπολείμματα των τροφών. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό και χρησιμοποίησα το κόμποστ στον κήπο μου. Έτσι αποφάσισα να συμμετέχω ενεργά και στο πρόγραμμα της ΔΕΔΙΣΑ για μια πιο οργανωμένη δουλειά», είναι τα λόγια του κ. Ανδρέα Δρακάκη.

Όλη η οικογένειά του είδε την δραστηριότητα της κομποστοποίησης σαν ένα "χόμπι", σαν μια προσπάθεια μείωσης του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΥ του Ακρωτηρίου. «Όλοι στην οικογένεια μπήκαμε σε μια διαφορετική φιλοσοφία. Πλέον δεν πετάμε όλα τα σκουπίδια σε μια τσάντα και από εκεί στον κάδο. Κάνουμε διαλογή, προσέχουμε που θα βάλουμε τα οργανικά και που τα ανακυκλώσιμα, εκπαιδευόμαστε και εμείς οι ίδιοι», εξηγεί ο συνομιλητής μας.

Σε ένα μικρό τμήμα του κήπου του, στον Βλητέ, μαζεύει τα επιτρεπόμενα απορρίμματα στον κάδο κομποστοποίησης με πολύ καλά αποτελέσματα. «Με τον κάδο η διαδικασία της κομποστοποίησης γίνεται πιο γρήγορα, δεν επεμβαίνουν ζώα και άλλοι εξωγενείς παράγοντες. Σε άλλους 4 μήνες θα έχω το πρώτο κόμποστ», τονίζει. Στον κάδο δεν ρίχνει κρέατα, ψάρια αλλά φυτικά απορρίμματα ψωμί, φύλλα από φρούτα, φλούδια από πατάτες, τσόφλια αυγών, φλούδες καρπουζιού και πορτοκάλια.

«Διαπιστώνεται και εσείς ότι δεν υπάρχει καθόλου δυσοσμία! Ακόμα και με ανοικτό καπάκι! Όταν έχεις έστω και μια μικρή αυλή μπορείς σε συνδυασμό με την ανακύκλωση ή και κάποιο οικόσιτο ζώο να μειώσεις σε ποσοστό ακόμα και 95% τα απορρίμματά σου. Πλέον εμείς βγάζουμε μια σακούλα την εβδομάδα στον κάδο των σκουπιδιών. Τώρα περιμένω με ανυπομονησία να βγάλω το κόμποστ μου. Είμαι ενθουσιασμένος από την όλη διαδικασία», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΡΙΕΣ, ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΣΧΟΛΙΑ με στυλ... οικολογικό!

ΨΑΧΝΕΙΣ ΚΑΤΙ;